Athena_webbanner1.jpg

Queen bees nog altijd in de wetenschap

Faniko Ellemers Derks

In een onderzoek onder 800 academici constateerden Naomi Ellemers en haar collega’s dat vrouwelijke hoogleraren de loopbaanambities van hun vrouwelijke promovendi onderschatten. Tegelijkertijd beschrijven ze zichzelf als extreem mannelijk. Vijftien jaar geleden constateerden de onderzoekers dit zelfde patroon, en noemden dit toen het Queen Bee effect. Ondanks de toename van vrouwen in de wetenschap, zijn vrouwelijke hoogleraren nog steeds geneigd te benadrukken dat zij anders zijn dan andere vrouwen. De resultaten van het bredere onderzoeksprogramma laten zien dat dit komt doordat het beeld van academisch succes nog steeds heel masculien is, ondanks de toename van het aantal vrouwen op de universiteit.

 

Zie voor verdere toelichting het volgende artikel in Forbes hier, ook behandeld door het NRC hier, en het wetenschappelijke artikel hier.

Faniko, K., Ellemers, N., & Derks, B. (2020). The Queen Bee phenomenon in Academia 15 years after: Does it still exist, and if so, why? British Journal of Social Psychologyhttps://doi.org/10.1111/bjso.12408