slider nieuw

4 women in academia

Veel mensen denken dat mannen en vrouwen tegenwoordig gelijke kansen hebben om succesvol te zijn in de wetenschap. Toch worden vrouwen in de praktijk vaak anders benaderd en behandeld dan mannen, en dit kan invloed hebben op hun wetenschappelijke loopbaan. Deze website is opgezet om zichtbaar te maken welke problemen vrouwen hierbij tegenkomen, en deze waar mogelijk te verhelpen.

Vier vrouwelijke hoogleraren hebben zich verenigd onder de naam Athena’s Angels om op te komen voor de belangen van vrouwen in de wetenschap. De missie van Athena’s Angels is om vrouwen en mannen werkelijk gelijke kansen te bieden op een loopbaan in de wetenschap. Wat is daarvoor nodig?

Ken de feiten   -   Meld misstanden   -   Vraag om raad   -   Signaleer seksisme   -   Sluit je aan 

 

Pallas Athena

athenaDe Griekse godin Pallas Athena is de strijdbare godin van de wijsheid. De uil is haar symbool. Het feit dat zij (in volledige wapenrusting) uit het hoofd van haar vader Zeus is geboren en af en toe nogal ‘male-identified’ overkomt nemen wij voor lief: dat gebeurde nu eenmaal soms bij de pioniers van de vrouwen in de wetenschap. Maar onder Athena’s aegis voeren wij graag onze missies uit.

 

 

Deel deze pagina!

 

Volg ons!

facebook

Actueel

Hoe lang nog totdat vrouwen gelijk zijn gerepresenteerd in de wetenschap?

Drie onderzoekers uit Australië laten zien hoe lang het nog zal duren voordat vrouwen gelijk zijn gerepresenteerd in verschillende STEMM disciplines (Science, Technology, Engineering, Mathematics, Medicine). Dit deden zij door PubMed en arXiv databestanden te analyseren op representatie van vrouwen voor een periode van 15 jaar en hier vervolgens een voorspelling voor de toekomst uit te bepalen. Hieruit blijkt bijvoorbeeld dat de gender kloof aanhoudt voor verschillende generaties onderzoekers, voornamelijk in de chirurgie, computer wetenschappen, natuur- en wiskunde. Verder keken de onderzoekers ook naar representatie van vrouwen in posities (senior vs. junior) en toonaangevende journals. Van deze gegevens hebben de auteurs een interactieve tool gemaakt. 

Lees hier het volledige onderzoek of klik hier om naar de tool te gaan 

Vrouwen ondergerepresenteerd in high impact journals

Een onderzoek naar de representatie van vrouwen in 15 high impact journals (waaronder Science en Nature) over de periode van 2005 tot 2017 laat zien dat vrouwen sterk zijn ondergerepresenteerd. 

Lees hier meer

FILMPJE: VROUWELIJKE WETENSCHAPPERS DIE DE WERELD VERANDERDEN

Lees hier meer

Athena's Angels