slider nieuw

4 women in academia

Veel mensen denken dat mannen en vrouwen tegenwoordig gelijke kansen hebben om succesvol te zijn in de wetenschap. Toch worden vrouwen in de praktijk vaak anders benaderd en behandeld dan mannen, en dit kan invloed hebben op hun wetenschappelijke loopbaan. Deze website is opgezet om zichtbaar te maken welke problemen vrouwen hierbij tegenkomen, en deze waar mogelijk te verhelpen.

Vier vrouwelijke hoogleraren hebben zich verenigd onder de naam Athena’s Angels om op te komen voor de belangen van vrouwen in de wetenschap. De missie van Athena’s Angels is om vrouwen en mannen werkelijk gelijke kansen te bieden op een loopbaan in de wetenschap. Wat is daarvoor nodig?

Ken de feiten   -   Meld misstanden   -   Vraag om raad   -   Signaleer seksisme   -   Sluit je aan 

 

Pallas Athena

athenaDe Griekse godin Pallas Athena is de strijdbare godin van de wijsheid. De uil is haar symbool. Het feit dat zij (in volledige wapenrusting) uit het hoofd van haar vader Zeus is geboren en af en toe nogal ‘male-identified’ overkomt nemen wij voor lief: dat gebeurde nu eenmaal soms bij de pioniers van de vrouwen in de wetenschap. Maar onder Athena’s aegis voeren wij graag onze missies uit.

 

 

Deel deze pagina!

 

Volg ons!

facebook

Actueel

Mannen als bondgenoten voor bereiken gender gelijkheid

Harvard Business Review heeft recentelijk een artikel gepubliceerd over het belang om mannen te betrekken als bondgenoten in het bereiken van gender gelijkheid. Dit gaat echter niet zonder slag of stoot.

Lees hier het hele artikel

Gender bias in cum laude promoveren

Aan alle Nederlandse universiteiten hebben mannen een grotere kans om cum laude te promoveren dan vrouwen. Dit blijkt uit onderzoek van Ellen de Bruin, journalist bij de NRC. Een belangrijke oorzaak is dat de criteria voor cum laude promoveren niet objectief zijn vastgesteld, wat gender bias in de hand werkt.

Lees hier het hele artikel

Strickland wint Nobel prijs als associate professor

Donna Strickland heeft begin oktober de Nobelprijs voor Natuurkunde gewonnen, een prijs die ze deelt samen met Arthur Ashkin en Gérard Mourou. Ze is pas de derde vrouw die deze prijs wint in de 117 jaar dat deze al wordt uitgereikt. Minstens zo opvallend is ook dat Strickland als associate professor werkt en dus nog geen promotie heeft gemaakt tot full professor. Ook bleek er op het moment dat ze de prijs won nog geen Wikipedia pagina te bestaan over Strickland, terwijl er van haar collega Mourou al sinds 2005 een Wikipedia pagina bestaat. 

Lees hier meer over Strickland's verhaal en hoe dit illustratief is voor de hardnekkige gender bias in de wetenschap

Athena's Angels