slider nieuw

4 women in academia

Veel mensen denken dat mannen en vrouwen tegenwoordig gelijke kansen hebben om succesvol te zijn in de wetenschap. Toch worden vrouwen in de praktijk vaak anders benaderd en behandeld dan mannen, en dit kan invloed hebben op hun wetenschappelijke loopbaan. Deze website is opgezet om zichtbaar te maken welke problemen vrouwen hierbij tegenkomen, en deze waar mogelijk te verhelpen.

Vier vrouwelijke hoogleraren hebben zich verenigd onder de naam Athena’s Angels om op te komen voor de belangen van vrouwen in de wetenschap. De missie van Athena’s Angels is om vrouwen en mannen werkelijk gelijke kansen te bieden op een loopbaan in de wetenschap. Wat is daarvoor nodig?

Ken de feiten   -   Meld misstanden   -   Vraag om raad   -   Signaleer seksisme   -   Sluit je aan 

 

Pallas Athena

athenaDe Griekse godin Pallas Athena is de strijdbare godin van de wijsheid. De uil is haar symbool. Het feit dat zij (in volledige wapenrusting) uit het hoofd van haar vader Zeus is geboren en af en toe nogal ‘male-identified’ overkomt nemen wij voor lief: dat gebeurde nu eenmaal soms bij de pioniers van de vrouwen in de wetenschap. Maar onder Athena’s aegis voeren wij graag onze missies uit.

 

 

Deel deze pagina!

 

Volg ons!

facebook

Actueel

LNVH-rapport ‘Verborgen verschillen in werktaken, hulpbronnen en onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden tussen vrouwelijke en mannelijke wetenschappers in Nederland'

In opdracht van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH) onderzochten dr. Ruth van Veelen en prof. dr. Belle Derks mogelijke verschillen wat betreft de invulling van het werk als wetenschapper onder ruim 4000 wetenschappers in Nederland. Uit het rapport blijkt dat vrouwelijke wetenschappers in Nederland minder tijd aan onderzoek en meer tijd aan onderwijs besteden dan mannelijke wetenschappers. Deze verschillen lijken vooral te ontstaan wanneer wetenschappers kinderen krijgen: contractueel besteden vrouwelijke wetenschappers met kinderen gemiddeld 40% van hun werktijd aan onderzoek, terwijl mannelijke wetenschappres met kinderen gemiddeld 45% aan onderzoek besteden. Bij wetenschappers zonder kinderen is er geen verschil in de contractuele afspraken over onderzoekstijd, maar in de praktijk besteden vrouwen gemiddeld drie procent van hun tijd meer aan onderwijs en minder aan onderzoek dan mannen. Dit gaat om zo’n 52 uur per jaar. 

Lees hier het gehele rapport

Lees hier een NRC-artikel over het rapport

Karen Uhlenbeck wint 'Nobelprijs' voor de wiskunde

Karen Uhlenbeck is de eerste vrouw die de 'Abelprijs' heeft gewonnen, een prestigieuze prijs voor de wiskunde. Deze prijs is ingesteld als een soort 'Nobelprijs' voor de wiskunde. Uhlenbeck houdt zich onder meer bezig met 'ijktheorieën', die meer inzicht geven in de wereld van elementaire deeltjes. De jury roemt Uhlenbecks werk, omdat zij de wiskunde drastisch heeft veranderd. Daarnaast roemt de jury haar voor haar strijd voor meer diversiteit binnen de wetenschap en de wiskunde.

Review artikel seksuele intimidatie in de wetenschap

Annual Reviews publiceerde recentelijk een review artikel over seksuele intimidatie in de wetenschap.

Lees hier het hele artikel

Athena's Angels