slider nieuw

4 women in academia

Veel mensen denken dat mannen en vrouwen tegenwoordig gelijke kansen hebben om succesvol te zijn in de wetenschap. Toch worden vrouwen in de praktijk vaak anders benaderd en behandeld dan mannen, en dit kan invloed hebben op hun wetenschappelijke loopbaan. Deze website is opgezet om zichtbaar te maken welke problemen vrouwen hierbij tegenkomen, en deze waar mogelijk te verhelpen.

Vier vrouwelijke hoogleraren hebben zich verenigd onder de naam Athena’s Angels om op te komen voor de belangen van vrouwen in de wetenschap. De missie van Athena’s Angels is om vrouwen en mannen werkelijk gelijke kansen te bieden op een loopbaan in de wetenschap. Wat is daarvoor nodig?

Ken de feiten   -   Meld misstanden   -   Vraag om raad   -   Signaleer seksisme   -   Sluit je aan 

 

Pallas Athena

athenaDe Griekse godin Pallas Athena is de strijdbare godin van de wijsheid. De uil is haar symbool. Het feit dat zij (in volledige wapenrusting) uit het hoofd van haar vader Zeus is geboren en af en toe nogal ‘male-identified’ overkomt nemen wij voor lief: dat gebeurde nu eenmaal soms bij de pioniers van de vrouwen in de wetenschap. Maar onder Athena’s aegis voeren wij graag onze missies uit.

 

 

Deel deze pagina!

 

Volg ons!

facebook

Actueel

Een beeld voor Johanna Westerdijk

Johanna Westerdijk werd honderd jaar geleden benoemd als de eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland. Ook zwaaide ze vijftig jaar de scepter over het Centraalbureau voor Schimmelcultures van de KNAW, recent als eerbetoon omgedoopt tot Westerdijk Fungal Biodiversity Institute. Johanna Westerdijk verdient een blijvende herinnering, als gedreven wetenschapper en wegbereider voor anderen – met name voor jonge vrouwen – met ambities in de wetenschap. 

Bouw mee aan een bronzen beeld van deze markante vrouw. 

Uw donatie is zeer welkom!

Lees meer...

Seksistische grappen zijn niet onschuldig

De Uber topman is ontslagen vanwege een seksistische grap. Wat is hier aan de hand? Het was toch een onschuldige grap? Athena’s Angel Naomi Ellemers legt uit waarom seksistische grappen niet onschuldig zijn.

Lees hier meer of luister hier naar Naomi Ellemers op Radio 1.

Athena's Angel Eveline Crone ontvangt Spinozapremie

De NWO-Spinozapremie is de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. De NWO-Spinozalaureaten doen voortreffelijk en baanbrekend onderzoek dat een grote uitstraling heeft. Eveline Crone is een van de Spinozalaureaten 2017. 

Lees hier meer.

Athena's Angels