Het creëren van een sociaal veilige werkomgeving en het tegengaan van grensoverschrijdend gedrag op de werkplek is een blijvende uitdaging – ook in de wetenschap. Steeds komen er nieuwe voorbeelden van incidenten of langer bestaande misstanden in de publiciteit. Dit maakt duidelijk dat het een hardnekkig probleem is waar medewerkers van alle disciplines en alle universiteiten mee te maken hebben.
Toch hopen veel mensen dat dit knelpunt inmiddels wel is opgelost. Nu er zoveel aandacht is voor dit probleem kunnen ze bijna niet geloven dat mensen de wetenschap verlaten omdat ze zich niet welkom voelen tussen hun collega’s. Dat is ook een rode draad in het verhaal van Rachel Los, die onlangs promoveerde en haar proefschrift afrondde met een opvallend ‘anti-dankwoord’. Hierin kaartte zij ongepaste gedragingen aan waarmee collega’s haar het gevoel gaven dat zij niet in de wetenschap thuishoort. Daarbij valt vooral op dat haar ervaringen structureel werden gebagatelliseerd – met name door mannelijke collega’s, die zich niet konden voorstellen dat zij dit had meegemaakt. In een opiniestuk publiceerde zij het volledige anti-dankwoord, waarmee zij opnieuw de discussie aanwakkerde over sociale veiligheid in de academische wereld.
Athena’s Angels zetten zich al langer in voor dit onderwerp, onder andere op basis van wetenschappelijk onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag en de manier waarop dit in stand wordt gehouden door de manier waarop het wetenschappelijke werk wordt georganiseerd, en de wetenschappelijke cultuur die hierdoor in stand wordt gehouden.
Athena’s Angels wijzen erop dat veel inzichten uit het adviesrapport Van papier naar praktijk van de KNAW-commissie sociale veiligheid in de Nederlandse wetenschap nog steeds van toepassing zijn. Het rapport geeft concrete actiepunten waarmee iedereen aan de slag kan om de sociale veiligheid op de werkplek te verbeteren, en een lijst met aanwijzingen over de omgang met signalen en klachten. Daarnaast zijn er op basis van wetenschappelijk onderzoek concrete aanbevelingen mogelijk over wat je beter wel en niet kunt doen, naar aanleiding van actuele gebeurtenissen. Een reeks expertpagina’s voor het Financieele Dagblad over dit onderwerp is nu gebundeld. De Angels brengen deze informatie graag onder de aandacht van om leidinggevenden als medewerkers die willen werken aan een sociaal veilige werkomgeving.