Athena_webbanner1.jpg

UU reageert snel en komt met wijziging commissie nieuwe rector

Het bestuur van de Universiteit Utrecht heeft gereageerd, onder andere op de open brief van Mara Yerkes en 48 andere medewerkers. Er worden twee vrouwen toegevoegd aan de commissie.

 

approved

 

Drs. Leon van de Zande, algemeen directeur universitaire bestuursdienst, heeft namens het bestuur van de Universiteit Utrecht gehoor gegeven aan de roep om meer vrouwelijke commissieleden bij de zoektocht naar een nieuwe rector magnificus. Deze reactie wordt enorm gewaardeerd. Deze gebeurtenis laat zien dat impliciete gender bias onbewust kan plaatsvinden en dat dit iedereen kan overkomen. Het enige wat wel gedaan kan worden, is een correctie aan te brengen wanneer men zich realiseert dat de situatie onwenselijk is en dat is precies wat de UU gedaan heeft. Lees hieronder het bericht van Leon van de Zande:

 

Letter Leon van de Zande final

 

approved

UPDATE 22 december:

De nieuwe samenstelling van de commissie is bekend. De Raad van Toezicht heeft prof. dr. Janneke Plantenga en prof. dr. Naomi Ellemers uitgenodigd. Zij zullen plaatsnemen in de commissie. Zie hieronder het bericht van de Universiteit Utrecht:

 

Nieuwe commissie

Ook pikten diverse media dit verhaal op:

 

Trouwdec2017

https://www.ad.nl/utrecht/universiteit-voegt-na-ophef-twee-vrouwelijke-hoogleraren-toe-aan-commissie~a3e44857/

https://nos.nl/artikel/2208849-vrouwen-erbij-in-sollicitatiecommissie-universiteit-utrecht.html

 

Lees hier het hele verhaal.