Athena_webbanner1.jpg

Een beeld voor Johanna Westerdijk

Johanna Westerdijk werd honderd jaar geleden benoemd als de eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland. Ook zwaaide ze vijftig jaar de scepter over het Centraalbureau voor Schimmelcultures van de KNAW, recent als eerbetoon omgedoopt tot Westerdijk Fungal Biodiversity Institute. Johanna Westerdijk verdient een blijvende herinnering, als gedreven wetenschapper en wegbereider voor anderen – met name voor jonge vrouwen – met ambities in de wetenschap. 

Bouw mee aan een bronzen beeld van deze markante vrouw. 

Uw donatie is zeer welkom!

 

Een beeld voor Johanna Westerdijk

Johanna Westerdijk werd in 1917 de eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland. Daarnaast was zij vijftig jaar lang directeur van het Centraalbureau voor Schimmelcultures (CBS-KNAW), dat onder haar leiding ’s werelds grootste collectie levende schimmels voor wetenschappelijk onderzoek bijeenbracht. Uit eerbetoon aan zijn eerste directeur doopte het KNAW-instituut zich dit voorjaar om tot Westerdijk Fungal Biodiversity Institute.

Rolmodel

Westerdijk verdient een blijvende herinnering aan wie ze was en waar ze voor stond: niet alleen een gedreven wetenschapper met toewijding, lef en ambitie, maar ook een rolmodel. Naast een pionier in onderzoek naar plantenziekten was ze een wegbereider die zich voluit inzette om anderen, en met name jonge vrouwen, een kans te geven op een wetenschappelijke loopbaan. 

In beeld

Kunstenares Judith Pfaeltzer werkt aan een bronzen borstbeeld van Johanna Westerdijk, dat op 31 augustus 2017 een plaats moet krijgen in de groene, open ruimte voor het Westerdijk Instituut op het Utrecht Science Park. Twee derde van het benodigde bedrag is bijeengebracht door grote giften. Nu vragen we u: 

Bouw mee!

Breng Johanna Westerdijk met ons terug naar de plaats waar zij met hart en ziel werkte aan haar onderzoek. Als (voor)beeld en blijvende inspiratie voor iedereen met ambities in de wetenschap.

Schenk een kleine of grotere bijdrage via de website van het Westerdijk Instituut.

Van allen

Iedere donateur wordt – indien gewenst – vermeld op de website van het Westerdijk Instituut. Het Westerdijk-beeld wordt zo van iedereen met hart voor de wetenschap, met kansen voor iedereen!

Alvast hartelijk dank!

José van Dijck, president KNAW

Ingrid Molema, voorzitter Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren