Op 8 maart presenteren de Angels een uniek project in de Senaatskamer van het Academiegebouw van de Universiteit Leiden: waar normaal gesproken 117 portretten van mannen en 1 portret van een vrouw hangen, hangen er nu 99 portretten van vrouwelijke hoogleraren.
Met deze actie vragen de Angels aandacht voor een wenselijke, meer inclusieve beeldvorming van wetenschap en wetenschappers waarin ruimte is voor mannen én vrouwen.
Foto: Marc de Haan
In vrijwel ieder universiteitsgebouw hangen portretten van eminente geleerden, bedoeld om de wetenschappelijke verdiensten van de instelling en haar toonaangevende hoogleraren aan te geven, en nieuwe generaties wetenschappers te inspireren. Deze portretten betreffen bijna zonder uitzondering (overleden) witte mannen.
Het is begrijpelijk dat de wetenschap haar meest beroemde en gevierde boegbeelden graag in de etalage zet. Men moet zich echter afvragen of een al te grote nadruk op een verleden waarin er in de wetenschap simpelweg geen kansen waren voor vrouwen niet belemmerend werkt voor de aantrekkingskracht van een wetenschappelijke carrière voor mensen die niet in het stereotype van de witte mannelijke wetenschapper passen.
Het Senaatskamerproject laat zien hoe opvallend het eigenlijk is, en ook moet zijn, als de verdeling zo onevenwichtig is. Uiteindelijk willen we naar een situatie met ruimte voor iedereen!
Zie hier een greep uit de mediaberichten over deze actie:
Universiteit Leiden vervangt 'oude knarren' door vrouwen (Martijn van der Zanden, NOS, 8 maart 2016)
Vrouw aan de muur (Roos Pierson & Ellen de Bruin, NRC Handelsblad, 8 maart 2016)
Voor één maand alleen maar vrouwen (Toni Mudde, De Volkskrant, 8 maart 2016)
Te weinig vrouwen onder hoogleraren: tijd voor 'Athena's Angels' (Wilfred Simons, Noordhollands Dagblad, 8 maart 2016)
Ruimte voor vrouwen!: Vrouwen nemen de Senaatskamer over (Maaike Lek, Sleutelstad, 8 maart 2016)